Select Page

Vpis 2017/2018

Spoštovana dijakinja, dragi dijak!

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani smo pripravili zanimive študijske programe za dinamične poklice geodeta, gradbenika in okoljskega gradbenika. Geodetske vsebine ti gotovo niso tuje, kdo pa ne uporablja Google Earth, ne določa svoje lokacije z GPS v mobilcu ali pa ni pogledal, koliko je vredna hiša dedka in babice? Pa še edina geodetska univerzitetna in strokovna študija v Sloveniji nudimo, izbira je tako lažja.

Tudi na področju gradbeništva in okoljskega gradbeništva je tako, da bodo tvoji sošolci, če bodo šli na druge fakse, v poklicu odvisni od tebe: npr. gospodinjske aparate poganja elektrika (uporabljamo jih v stanovanjih, ki jih načrtujejo, gradijo in vzdržujejo gradbeniki, elektriko pa proizvajamo v elektrarnah, ki jih gradijo gradbeniki) in avtomobili, ki jih načrtujejo strojniki, so brez prometnic kup kovine in elektronike v garaži. Brez gradbeništva ni infrastrukture za trgovino, promet, turizem, industrijo … če te zanima energetska bilanca stanovanjskih hiš, zakaj se stavbe ne podrejo ob potresih in poplavah, kako asfaltno ali betonsko vozišče narediti dovolj hrapavo, da ne zletiš s ceste v ovinku, kako umiriti zemeljske in snežne plazove, zagotoviti pitno vodo za človeka, ribam zagotoviti prost prehod mimo vodne elektrarne, kam dati armaturo v balkonski plošči in stebru ali zakaj je gradbena parcela tako draga – pridi na Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, dobil boš odgovore na ta in druga zanimiva vprašanja in potem bodo drugi hodili k tebi ….

Tehniška izobrazba s področja gradbeništva in geodezije na prvi stopnji je tudi zelo dobra osnova za nadaljevanje študija na magistrskih študijih na tem področju.

Prelomni dogodki v življenju so lahko vzrok nemira in neprespanih noči. Izbira poklica in odločitev o odhodu na univerzo in izbira visokošolskega študija je že taka prelomnica. Koga poslušati pri tej izbiri? Starši in sorodniki porečejo eno, prijatelji in sošolci pa drugo, da bi bilo biti dobro še naprej skupaj in izberete študij kar skupaj, da ostanete družba. A ni nujno, da je tako! Študentska leta niso le študij, temveč tudi druženje, dozorevanje, skok v neodvisnost. Najti nove prijatelje, za študij in zabavo, ni težko. Le odprt moraš biti in se družiti. No, študij seveda tudi zahteva svoj čas. Vsekakor je dobro, če te snov zanima in ni pretežka. Nova snov pa običajno ni težka, če te potegne v sebe, ji slediš, se ji prepustiš in veš, da te pelje k cilju, k diplomi in poklicu. Poklica geodeta in gradbenika sta tehniška poklica, ki ju boš lahko opravljal odgovorno in z veseljem.

prof. dr. Matjaž Mikoš
dekan UL FGG

prof. dr. Matjaž Mikoš
dekan UL FGG

Podrobnejša navodila za vpis

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri